ضرورت توسعه تجارت ایران با افغانستان

هادی محمودی معتقد است دولت افغانستان در چند سال اخیر ضمن ایجاد بستر صلح و امنیت در اکثر ولایات کشور ، سعی کرده با جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش تجارت ، ترانزیت و حمل و نقل به پیشرفت های خوبی دست بیابد .

 هادی محمودی در گفتگو با خبرنگار اگزیم نیوز  در خصوص اهمیت توسعه تجارت با کشور افغانستان گفت: پس از سالها انزوا و جنگ ، افغانستان امروز رو به پیشرفت است ، دولت افغانستان در چند سال اخیر ضمن ایجاد بستر صلح و امنیت در اکثر ولایات کشور ، سعی کرده با جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش تجارت ، ترانزیت و حمل و نقل به پیشرفت های خوبی دست بیابد .

 وی عقد قرارداد بهره برداری از بندر چابهار ایران به مدت 50 سال ، بهره برداری از خط راه آهن مشترک با ترکمنستان، افتتاح کریدور هوایی با کشور هند،امضای موافقت نامه برای ایجاد کریدور لاجورد با کشورهای ، ترکمنستان ، آذربایجان ، ترکیه و گرجستان با هدف اتصال این کشور به اروپا و شمال آفریقا و  عضویت در سازمان بین المللی حمل و نقل جاده ای (TIR  ) را از مهمترین سیاست های افغانستان برای توسعه تجارت خود با منطقه برشمرد.

 محمودی یادآور شد:  افغانستان توانسته به عضویت سازمان تجارت جهانی درآید و جزو کشورهایی است که ، ایالات متحده آمریکا طی یک برنامه تجاری به تولیدکنندگان و بازرگانان آن کشور، اجازه داده است تا بتوانند حدود 5000 قلم کالا را بدون پرداخت عوارض گمرکی به بازار ایالات متحده صادر کنند.

 این کارشناس مالی و بانکی ایران و پاکستان را دو کشور تاثیرگذار در اقتصاد افغانستان معرفی کرد و گفت:  در گذشته اکثر واردات کشور افغانستان از طریق مرزهای این دو کشور صورت می گرفت ، اما در چند سال اخیر بدلیل ایجاد تنش در روابط کابل – اسلام آباد ، بستن برخی از گذرگاه های مرزی ، ممانعت از پرواز هواپیماهای افغانی از آسمان پاکستان و همچنین اعمال مقررات سختگیرانه بر تجار افغانی از سوی دولت پاکستان ، موجب شده که حجم مراودات تجاری کشور افغانستان با ایران افزایش چشمگیری داشته باشد؛ همین امر باعث شد که ، کشور افغانستان به جهت واردات کالا ، بندر چابهار ایران را جایگزین بندر کراچی پاکستان کند.

محمودی افزود: از طرفی افکار عمومی در افغانستان علیه پاکستان بوده و ممنوعیت استفاده از کالای پاکستانی در فضای مجازی و رسانه ای این کشور دست به دست می شود و همچنین کفه وزنه نرخ برابری ریال در برابر افغانی ، به نفغ واحد پول افغانی است  که فرصت مغتنمی ایجاد کرده تا تولید کنندگان و صادرکنندگان برای افزایش مراودات تجاری با کشور افغانستان تلاش مضاعف داشته باشند.

وی تاکید کرد: امروز زمان آن است که دولت مردان بیش از پیش به فکر تثبیت و گسترش بازار کالاهای ایرانی در افغانستان باشند؛ نباید بازار افغانستان را دست کم گرفت و صرفاً کالاهای درجه دو و سه ایران  به این کشور صادرشود.

 این کارشناس مالی بر این باور است که  شرکتهایی در بازار افغانستان موفق خواهند بود که در این کشور سرمایه گذاری کرده و بخشی از خطوط تولید خود را در آنجا مسقر کنند تا بتوانند از ظرفیت های خالی موجود در اقتصاد افغانستان ، برای تثبیت جایگاه صادرات خود در این کشور استفاده کنند. وی اذعان داشت: علاوه بر این می توانند با دور زدن تحریم ها ، از ظرفیتهای موجود در این کشور برای واردات مواد اولیه خود و ارسال آن به ایران نیز ، استفاده کنند.    

 هادی محمودی اظهار امیدواری کرد دولت محترم و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در جهت توسعه تجارت بین کشور ایران و افغانستان ، ضمن رایزنی با اتحادیه ها ، تشکل ها ، اتاق های بازرگانی و صادرکنندگان کالا وخدمات ترتیبی اتخاذ کنند که ظرفیتهای اقتصادی موجود فیمابین ، بطور کامل مورد بهره برداری قرار گیرد .

 به گزارش پایگاه خبری اگزیم نیوز، کشور افغانستان، همسایه شرقی ایران، جمعیتی بالغ بر 36 میلیون نفر دارد  945  کیلومتر مرز مشترک با سه استان خراسان رضوی ، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان و بیش از 12 شهرستان و 24 دهستان هم مرز با ولایت های( استانها ) مختلف کشور افغانستان از دیگر امتیازات همسایگی با این کشور محسوب می شود.

دو ملت بزرگ و کهن ایران و افغانستان ، اشتراکات تاریخی و ریشه های فرهنگی مشترکی دارند ، که از آن جمله می توان به دین مشترک ، تاریخ مشترک و زبان مشترک اشاره نمود . همین اشتراکات موجب گردید ، که ملت و دولت ایران در سالهای جنگ در افغانستان ، با آغوش باز پذیرای مهاجرین افغانی باشند ، در حال حاضر نیز حدود 1.5 الی 3.5 میلیون افغانی در ایران سکونت دارند .

 

کد خبر 27858

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 0 =